Mporas

Ελληνικός Νεροβούβαλος

photo leader
photo 2photo 1photo 4

Στους αιώνες που πέρασαν έσωσε από την πείνα τους ντόπιους πληθυσμούς με το κρέας και το γάλα του. Από το 1950 οι ολλανδικές αγελάδες κλέβουν την παράσταση κι ο νεροβούβαλος παραμελείται. Ο πληθυσμός του μειώνεται, το κρέας του υποτιμάται. Έπρεπε να συμβούν τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα με τις διοξίνες και τις τρελές αγελάδες για να ξανά ανακαλυφθεί η σιγουριά και αγνότητα του περιφρονημένου βουβαλίσου κρέατος.

Ο ελληνικός νεροβούβαλος, φυλή απειλούμενη και προστατευόμενη σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ, είναι ιδιαίτερο ζώο. Ζει σε κοπάδια και πάντα ελεύθερος. Γι αυτό το βουβαλίσιο κρέας είναι εγγυημένα ελευθέρας βοσκής. Σκοτεινό βλέμμα, σκούρο χρώμα, δένει μοναδικά με τα υπέροχα, απόκοσμα, παραλίμνια τοπία, όπου συμβιώνει με ιδιαίτερα είδη πουλιών και ζώων ενώ καλείται για δεύτερη φορά να στηρίξει το ντόπιο πληθυσμό.

Ο πρώτος που το εμπιστεύτηκε και τον ανέσυρε από την αφάνεια είναι ο Ζέλιος Μπόρας. Το βουβαλίσιο κρέας που επιχείρησε να προωθήσει στο κρεοπωλείο του αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και περιφρόνηση στην αρχή. Χρειάστηκε να επιστρατεύσει υπομονή, επιχειρηματική διορατικότητα και παλιές μικρασιατικές συνταγές για να πετύχει το πρώτο πλασάρισμά του. Στην αρχή με τον καβουρμά, ένα έδεσμα φτιαγμένο από βουβαλίσιο κρέας και ιδιαίτερη τεχνική, κατάφερε να πείσει για την αξεπέραστη γεύση του. Μετά μίλησε για τη διατροφική του αξία. Πράγματι αποδεικνύεται ότι το κρέας του βούβαλου δε συγκρίνονται με κανένα! Περισσότερες πρωτεΐνες, διπλάσιος σίδηρος, λιγότερο λίπος! Ο Ζέλιος δε μένει εκεί!

Πέρα από το φρέσκο κρέας, που καταφέρνει να το κάνει ακόμα πιο νόστιμο αποσύροντας τα ζώα από τη λίμνη, 2 μήνες πριν τη σφαγή τους, προχωρά στην παρασκευή και επεξεργασία ιδιαίτερων γκουρμέ εδεσμάτων, που γίνονται ανάρπαστα σε όλη τη χώρα ενώ σε όποια έκθεση βρεθούν αποσπούν εγκώμια: λουκάνικο, σαλάμι, καπνιστή μπριζόλα και κιμάς για σουτζουκάκια και μπιφτέκια! Η μεγάλη επιτυχία έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική ανάταση όλης της περιοχής, αφού όλο και περισσότεροι ντόπιοι κάτοικοι στρέφονται στην εκτροφή του νεροβούβαλου. Σε περιόδους κρίσης για την Ελλάδα, η περιοχή γύρω από την Κερκίνη ανθεί, χάρη στο σκοτεινό, αρχαίο Έλληνα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τον νεροβούβαλο.

photo 7
photo 6
photo 5
photo 3