
Λίγα λόγια για εμάς…
Πως το ξεχασμένο βουβάλι άλλαξε την ιστορία του τόπου μας… και την δική μας…
Η επιχείρηση Ζ. Μπόρας και Σία Ο.Ε ιδρύθηκε από τα αδέρφια Δημήτρη και Ζέλιο Μπόρα, είναι μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας τόσο του βουβαλίσιου όσο και άλλων κρεάτων στη Λιβαδιά Σερρών.
Οικογένεια κτηνοτρόφων από γενιά σε γενιά, η εμπορία ντόπιου χοιρινού κρέατος της ιδιόκτητης χοιροτροφικής μονάδας ξεκίνησε από ένα κρεοπωλείο μόλις 35 τ.μ στην Λιβαδιά Σερρών το 1987. Η εδραίωση στην τοπική αγορά οδήγησε στην επέκταση της κτηνοτροφικής μονάδας και στην καθετοποίηση της παραγωγής.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το κρεοπωλείο του Μπόρα «μετακόμισε» σε μεγαλύτερο χώρο , στην ίδια όμως περιοχή. Δέκα χρόνια σχεδόν μετά τη ίδρυσή της, η εταιρεία αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας. Το 2001 έμελλε να είναι καθοριστικό για την επιχείρηση, καθώς τότε «έσκασε» σαν βόμβα το σκάνδαλο με τις διοξίνες.
Τα διατροφικά σκάνδαλά των εισαγόμενων κρεάτων και των τρελών αγελάδων διαφοροποιούν τις συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, καθιστώντας την ασφάλεια, την ποιότητα και την προέλευση πρώτα κριτήρια αγοράς κρέατος.

Έτσι εμφανίζεται ένα νέο προϊόν, το Βουβαλίσιο κρέας. Στην αρχή αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, αλλά όταν πλασάρεται ως καβουρμάς παρασκευασμένος στο εργαστήρι «Μπόρας» , με ειδική συνταγή, γίνεται ανάρπαστο, με τη φήμη του να ταξιδεύει, χάρη στην Agrotica 2004 και άλλες εκθέσεις γαστρονομίας, σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα το εργαστήριο έχει εξοπλιστεί με υπερσύγχρονα μηχανήματα επεξεργασίας, κοπής, ανάμειξης, συντήρησης του κρέατος για να παρασκευαστούν τα εξαιρετικά εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας ενώ τα προϊόντα Μπόρας έχουν γίνει πανελληνίως γνωστά και έχουν αναδείξει την περιοχή της Κερκίνης ως γαστρονομικό προορισμό.
01
με το βλέμα στο μέλλον…
02
οικογενειακή υπόθεση…
03
ανάπτυξη με διακρίσεις…
